Bu yazımıza bir bilmece ile başlayalım, çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane. Hadi ama hepimiz de bir anısı vardır elbet. Oysa ki, asıl konumuz bilmecenin cevabı olan bu harika meyve ile hazırlanan nar şarabı yapımı hakkında bilgileri ele alacağız. Lakin, aşırı olmamak kaydıyla şarap içmenin insan ömrünü uzatabileceğine dair bir çok sayıda araştırma vardır. Aslında, bu tür içecekler içinde farklı bir tada ve kokuya sahip olan nar şarabıdır. Üstelik, en önemli farkı ise yüksek antioksidan özelliklere sahip olmasıdır. Her bir tanenin B6, C, K vitaminler içermesinin yanında da kanserojenlerin aktivitesini engelleyen linoleik asit içermektedir.
Gelgelim, şarap yapımının yanında da nar ekşisi olarak salataların vazgeçilmezidir. Kekremsi bir tada sahip olan nar en eski meyve türlerinden biridir. Antik çağlardan bu yana ve narın bol veriminden dolayı, bereketin ve servetin sembolü olarak kabul edilmiştir. Aslında, eski zamanlarda sadece meyve olarak tüketilmiştir. Gelgelim, ilk İsrail şarap olarak yapımına başlamış sonra da diğer ülkeler de denenmiştir. Şu an da ise, en çok yapan ülkeler İsrail, Türkiye ve Ermenistan olarak bilinmektedir. Gelgelelim, bu üç ülkenin yapımında lider olmasının tek nedeni ise narlarının kendine has bir kalitesinin olmasındandır.
Çünkü, nar taneleri içerisindeki şeker miktarının yetersiz olmasının yanında şaraptaki dezavantajı, normal bir fermantasyon süreci elde etmek için etkisinin nötralize edilmesi gereken yüksek asit içeriğidir. Bundan dolayı, nar şarabı yapımı başarısızlıkla sonuçlanabilir. Ancak, doğal fermantasyonun başlaması ve korunması için şeker ve su gereklidir. Sonuç olarak, her nar çeşitleri şarap yapımına uygun değildir. Uygun olması için sulu ve tatlı tanelere sahip olması gerekmektedir. Özetle, bu sorunlar sizi korkutmasın etkili tariflerimizle lezzetli bir nar şarabınız olacak. Sadece, ilk kendinize ve bize güvenin.
Özellikle, nar şarabı 12-14 ° C’de soğutularak tüketilmelidir. Bundan dolayı, şarabın tadı ve kokusu tüm yönleriyle tamamen ortaya çıkmış olur.
Kolay Nar Ayıklama
Evde Nar Şarabı Yapımı
Özellikle, şarap için olgun taze meyveler seçilmelidir. Çünkü, çürümüş, küflü taneler şarabın tadını bozmaktadır.
- 3 Litre Nar Suyu
- 1 Kg. Şeker
- 1 Paket Şarap Mayası
- 100 Gr. Kuru Üzüm
- 2 Yemek Kaşığı Limon Suyu
✔ İlk olarak, nar suyu ile birlikte şeker çözünene kadar kaynatınız. Kaynama işlemi sonrası, oda sıcaklığına bırakarak soğumaya bırakınız.
✔ O sırada, şarap mayasının çözünmesi için bir su bardağı ılık suya şarap mayasını dökünüz.
✔ Soğumuş olan nar suyuna, kalan malzemeleri ve en son mayayı ekleyiniz.
✔ Son olarak, tüm malzemeleri iyice karıştırıp şişeye doldurunuz. Karanlık ortamda iki hafta bekletiniz.
Şarap Fermentasyon İşlemi;
İlk olarak, plastik eldiven takabileceğiniz geniş ağızlı bir şişeye karanlık ortamda beklettiğiniz nar suyunu dökünüz. Son olarak, plastik eldiveni ağız kısmına bırakarak, yine karanlık ortam da 4 hafta bekletiniz. Dört hafta sonunda şarabınız hazırdır.
Nar şarabı özellikle kızarmış et, soğuk mezeler, peynir ve meyvelerle iyi gider. Tabii ki, bu şaraplar klasik olanların yerini alamaz, ancak narların sağlık yararları yadsınamaz bir avantajı vardır. Üstelik, kırmızı üzüm şaraplarına kıyasla, içeceğin antioksidan seviyesi daha yüksektir, yani gençliği daha da uzatır.
Ermeni Nar Şarabı Tarifi
Yukarıda olduğu gibi taze meyveler seçilmelidir.
✔ 7 adet olgun Nar
✔ 1 Kg. Şeker
✔ 1 Paket Şarap Mayası
✔ 100 Gr. Kuru Üzüm
– Nar taneleri içine şeker eklenerek tahta kaşık yardımıyla ezerek süzme işlemi yapınız.
– Diğer malzemeleri de ekleyerek, karanlık ortamda bir hafta bekletiniz.
1 hafta beklettikten sonra plastik eldiven ile fermantasyon işlemi yaparak 4 hafta yine karanlık ortamda bekletiniz.
Bulut geçti, Gözyaşları kaldı çimende... Gül rengi şarap... İçilmez mi böyle günde..?
Bizi takip edin ve yorum yapmayı ihmal etmezseniz seviniriz.
BLOGARAJ