Doğru Su Nasıl İçilir ? Suyun Faydaları Nelerdir ?

Ortalama yetişkin bir insanın vücudunda %60 su bulunmaktadır. Aslında, bu suyun çoğu yaşamı sürdürmek için hücreler de yer almaktadır. Bundan dolayı, su içmek çok basit bir eylem olarak gözükse de doğru su nasıl içilir yani yeri ve zamanı çok önemlidir. Gelgelelim, hayat bir koşturmaca zaten, bu maratonda bedenimizin bir takım faaliyetleri bulunmaktadır. Mesela, terlemek, lavaboya çıkmak, nefes almak, yenilen besinlerin organa taşınması, vücut ısısının düzenlenmesi, eklemlerin çalışması için nemi ve suyu kaybederiz. Bundan dolayı da, suya ihtiyaç duyarız.

Araştırmalar neticesinde, yetişkin kadınların en az 2,7 litre erkeklerin ise 3,7 litre su tüketmesi gerekmektedir. Örneğin, küçük bir matematik hesabıyla günlük ne kadar su içmeliyim sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Ağırlığınızın 1 kilogram olduğunu düşünürsek günlük 30 ml su içmeniz gerekmektedir. Yani 70 kilogram bir bireyin 70 kilogram X 30 ml = 2,1 litre ortalama 2 litre su tüketmesi yeterlidir. Peki, su içme eylemine bakacak olursak çoğu kişi susadığında yani ağzı kuruduğunda su içmektedir. Aslında, yapılan en büyük hatalı eylem bu durum olmaktadır.

Başlıkta da belirttiğimiz gibi doğru su içmek denince, akla sadece şu düşünce gelmektedir. Su içmenin doğrusu mu olur? Evet olur. Mesela, susadığınız da bir an da içmek yerine yudum yudum içmek gerekmektedir. Yapılan diğer hatalı bir durum ise, uyanır uyanmaz su içmektir. Bunun yerine de, uyandıktan 15 dakika sonra su içmek çok faydalı olacaktır. Bu sayede, sıvı vücuttaki tüm metabolik süreçleri başlatarak gece boyunca biriken toksinlerin bağırsaktan atılımını sağlayacaktır. Sonuç olarak, su eşi benzeri olmayan bir nimettir. Her ne olursa olsun suyu doğru içmenin yanında da suyu doğru kullanmanın da çok önemli olduğunu unutmayalım. Gelgelelim, suyun saymakla bitmez diğer faydalarına göz atalım.

Sabah Aç Karnına Limonlu Suyu Ne Zaman İçmeli ?

Ilık ve aç karnına içilen limonlu su…

✔ Limon bol miktarda kalsiyum, çinko, magnezyum, demir ve A, B, C, P vitaminlerini içermektedir.

✔ Kanı arındırmasından dolayı, yüksek tansiyonla başa çıkar ve kolestrol seviyesini düşürür.

Özellikle, içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde vücudun savunmasını, mikrop ve virüslere karşı direncini güçlendirmektedir. Bu sayede, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

✔ Toksinlerin vücuttan uzaklaştırmasından dolayı cildi daha parlak ve sağlıklı hale getirmesini sağlar.

✔ Diyetin olmazsa olmazıdır. Özellikle, limon suyunun içeriğinde bulunan sitrik asit birikmiş yağları parçalamaya yardımcı olmaktadır. Bunun yanında da, metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin işleyişini düzenlemektedir.

Limonlu su nasıl içilir? Sabah ritüeliniz olacak şekilde sabahları aç karnına ılık bir şekilde. Uyandıktan 15 dakika sonra taze sıkılmış limon suyunu 250 ml bir bardak suyla birlikte tüketiniz.

Doğru Su Nasıl İçilir ? Su İçmek Zayıflatır mı ?

Aslında, zayıflatır dersek yanlış söylemiş oluruz. Ama, su tüketmek zayıflamanıza yardımcı olmaktadır diyebiliriz. Çünkü, yapılan araştırmalar neticesinde, sadece 2 bardak su (500 ml) tüketen kişi metabolizma hızını %30 civarında artırmaktadır. Hatta, bu süre de ortalama bir saat kadar sürmektedir. 

Doğal olarak metabolizmayı hızlandırması neticesinde zayıflama adına harika bir destekleyici içecektir. Bunların yanında da,  yemeklerden önce 3-5 bardak su içeyim tok tutsun anlamında değildir. Gün içinde düzenli olarak su içildiğinde tokluk hissi vermesinden dolayı daha az yemenizi sağlamaktadır. Yine haliyle, kilo vermenize sebep olmaktadır. Hatta, bu konuyla ilgili su diyeti nasıl yapılır ? Adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak, % 100 zayıflatma anlamında da olmasa da harika destekleyici olduğunu günlük su tükettiğiniz de anlayabilirsiniz. Mesela, yemekler yanında bazı kolestrol artırıcı içecekler yerine su içmek daha faydalı olacaktır. Hatta, susuzluğu gidermeyi suyla gidermeniz kiloların yanında sağlıklı yaşam içinde mantıklı bir yol olacaktır.

Doğru Su İçmek İçin 7 Neden

doğru-su-içmenin-yanı-sıra-su-nasıl-içilmelidir

✔ Baş ağrısı
Başım ağrıyor diye sızlandığınız anlarda çevrenizden duyduğunuz sesler genellikle susuz kalmışsındır olmaktadır. Çünkü, herhangi bir kronik baş ağrınız yoksa baş ağrısı, vücudumuzun susuzluk hissi gösterdiğinin sinyallerinden biridir.

✔ Eklem ağrısı
Eklemler için su olmazsa olmazdır. Yani, bir aracın yağı gibidir. Yeterli su tüketmediğiniz durumlarda kıkırdak doku eksikliği ile daha hızlı yıpranır, bu da osteokondroz, artroz gelişimini tetikler. Haliyle, enerjiniz düşer ve daha çabuk yorulursunuz. Kısaca, bol su içmek (yeteri kadar) zinde kalmak demektir!

✔ Sindirim Sistemi
Su eksikliği neticesinde sindirim sistemi gerekli miktarda mide suyu üretmeyi durdurmaktadır. Haliyle, bu durum şişkinlik, obezite, ülser ve gastrite yol açmaktadır.

✔ Güzellik ve Gençlik
Tıpkı bir çiçek gibi susuz kaldığında neler olduğunu biliyorsunuz. Aynı şekilde de, susuz kalmış bir vücut renk tonunu kaybeder, cilt kırışır, saçlar zayıflar ve tırnaklar kırılgan hale gelir.

✔ Temizlik
Duşa girip çıktığımız da temiz olma hissi gibi de, düzenli su içtiğimiz anda da idrar ve ter ile vücuttan cüruf ve toksin gibi zararlı maddeler atılmış olur.

✔ Enerji ve Güç
Bedenimizin neredeyse 2/3’ü suyla kaplıdır. Özellikle, tüm organlarımıza besin ve oksijen sağlayan sudur. Hatta, kan dolaşımıyla dolaşarak, tüm vücut sistemlerine hayati elementler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yararlı bileşenleri ve tuzları çözerek hücreler tarafından emilimini hızlandırmaktadır.

✔ UNUTMAYINIZ!
Doğru su nasıl içilir ? Bu sorulara cevap verebilmişizdir umarız. Su içmek iyidir, ancak su tek başına vücudumuzun hayati aktivitesini destekleyen yeterli miktarda faydalı element içermez. Yani bu yazıdan sonra herşeyi suya bağlamamak yerine sağlıklı beslenme ve suyla olacağını unutmayınız. Dünya’mız ve bedenimiz susuz kalmasın suyu dikkatli kullanalım.

Sağlıcakla Kalın!..

Bizi takip edin ve yorum yapmayı ihmal etmezseniz seviniriz.

BLOGARAJ

🦉Nasıl Buldun ?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Şunlar da hoşuna gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir