Yeşil Gübre Kokusu Kötü Fakat Bitkilere Faydası Yadsınamaz

Bitkiler topraktan büyür ve öldüklerinde parçalanırlar ve toprağa geri dönerler. Basit bir yeşil gübre ve biraz çaba ile sizde bu zincirde bir bağlantı olabilirsiniz.

Yeşil gübre yapımı için maske kullanmanız iyi olacak başlıkta da belirttiğimiz gibi bir bir ot suda bekleyerek ne kadar kokabilir diye düşündüğüm ve uyguladığımda aman Allah’ım bu nedir dediğim. Ama o kokulu şeyin bu kadar fayda sağladığını bir kaç bitkim de test edince kısa sürede verim aldığımda iyi ki yapmışım diyerek bahçemden hiç eksik etmediğim doğal ve katkısız bir bahçe yarenim olarak yerini aldı.

Sıvı kompost yapımı nasıl yapılır, faydaları bu yazı köşemizde derledik. Sizde artık bahçenizin uzak bir köşesinde yerini ayarlamalısınız.

Yeşil Gübre Kullanmanın Faydaları

Bahçeniz, cüzdanınız ve Dünya için birçok avantaj sağlar.

  • PARA YOK : Yeşil Gübre bahçe toprağınızın dokusunu iyileştirir, böylece hem suyu hem de havayı daha iyi tutmaktadır. Ayrıca toprağa besin katmakla kalmıyor, bahçe bitkilerinin sağlıklı kök gelişimini teşvik ettiği gibi de paranız cebinizde kalıyor.
  • ZARARLI KİMYASALLAR YOK : Gübre yapımında kullanılan kimyasallar genellikle herbisit kalıntı izleri içermesinden dolayı, bitkilerinizi beslemek yerine aslında zarar vermektedir. Kendi gübrenizi yaptığınızda, bitkilerinizi tehlikeli kimyasallardan uzak tutabilirsiniz.
  • DAHA AZ ATIK Ortalama istatistiklere göre , yemek artıklarının yaklaşık üçte biri zayi oluyor veya çöpe gidiyor. Bahçemizde ki gereksiz olarak düşündüğümüz yeşil otları da çöpe gönderiyoruz yada temizleyip kurutarak Dünya’mızın duman eksiği varmış gibi yakıyoruz. Neden bu atıkları çöpe çevirmek yerine doğal gübreye çevirmiyoruz.
  • TEMİZ DÜNYA : Evinizde yapacağınız doğal gübre, birden fazla şekilde çevre dostu bir faaliyettir. Bitkisel madde bir çöplükte, güçlü bir sera gazı olan metan üretir. Bir kompost yığınında, çürüyen atık çok daha az metan üretmektedir. Bu yüzden kompostlama aslında küresel ısınmayla mücadelenin bir yoludur. Bunun da ötesinde, bitkiniz ve dünyamız için sağlıktır.
Gübre Kompostlama

Yeşil Gübre Kompostlama
ve
Neler Kompost Yapılır ?

Hemen hemen her türlü sebze atığı kompost yığınına girebilir. Gerçek bitkilere ve bitki parçalarına ek olarak, kağıt, gazete, temiz talaş gibi malzemeleri de kompost haline getirebilirsiniz. 

En iyi sıvı kompost yapımı , kahverengi ve yeşil malzemelerden oluşmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak;

Ev yapımı kompost yığınınıza soğan ve sarımsak eklemeden önce iki kez düşünün. 
Bu sebzelerin bahçenizin hayati bir parçası olan solucanları kovduğuna inanılıyor.

Kahverengi Malzemeler Nelerdir ?

  • KAĞIT ATIKLARI : Ofis kağıdı, gazete, karton ve tuvalet kağıdı rulolarını kompostlayabilirsiniz. Bu malzemeleri kutuya eklemeden önce parçalamak en iyisidir, böylece daha hızlı kırılırlar ve keçeleşmezler.
  • BAHÇE ATIKLARI (KURU) : Buna kuru yapraklar, çam iğneleri, saman ve küçük dallar dahildir.
  • ODUNSU ATIKLAR :  Temiz talaş ve hatta temiz malzemelerden çıkan küller kompost haline gelebilir.

Yeşil Malzemeler Nelerdir ?

  • MUTFAK ARTIKLARI :  Meyve ve sebze kabukları, kahve çekirdekleri, çay poşetleri (zımbalar çıkarılmış halde), ve ezilmiş yumurta kabukları kompost içinde olabilir. Süt ürünleri ve yağlı veya yağlı yiyecekler de kompost yapılmamalıdır. Portakal, şeftali veya muz kabuğundaki böcek ilacı kalıntılarına sahip olabilir, ancak kompost yapılacak ürünler ilaçsız ve bu organik olmalıdır.
  • BAHÇE ATIKLARI (YAŞ) : Çim herbisit ile işleme tabi tutulmadığı sürece yeşil yapraklar, saplar, çiçekler ve yabani otları kompostlayabilirsiniz.
  • HAYVAN ATIKLARI : Tavuk, inek, at, eşşek ve tavşanlardan gelen gübre kompostlama için güvenlidir. Aslında, hayvan dışkıları büyük bir “kompost aktivatörü” olabilir.
Organik Gübre

Yeşil Gübre Nasıl Yapılır

Yukarıda anlatmış olduğumuz gibi bahçemizde bulunan yeşil otlarımız hatta yabani çiçekleri dahi toplamaktan başladık. 

Hem bahçemizi temizlemiş, hem de yeşil gübre için malzemelerimizi toplamış olduk gelelim nasıl yapılır kısmına…

Yeşil Gübre Yapımı

Avantajı sağlıklı bitkilere olanak sağlaması.

Dezavantajı burnumuzun direğini sızlatacak derecede kötü koku yapsa da sağlıklı bitkilere yine olanak sağlaması. 🙂

  • Yeşil taze otları, yabani çiçekleri ve özellikle ısırgan otlarını toplayın.
  • Yukarıda ki gibi bir bidon veya varil içine otları yerleştirin.
  • Üzerine aldığı kadar su ekleyin.
  • 2 çorba kaşığı kuru maya ve 1 adet bayat ekmeği bölerek ekleyin.
  • Her gün karıştırarak üzerini kapatın.
  • Genelde 8 ila 14 gün içinde hazır olmaktadır. Suyun rengi yeşil ve kahverengimsi renk olduğunda ince bir tülbent ile süzdürün.
  • Yeşil gübre su ile seyreltilerek kullanılmaktadır. 1 litre yeşil gübreye 4 litre su ekleyerek bitkilerinize azar azar dökerek kullanabilirsiniz.

Aramıza hoşgeldin organik bahçıvan arkadaş 🙂

🦉Nasıl Buldun ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

4 Responses

  1. Senay dedi ki:

    Süper bilgi, teşekkürler

  2. Horoz dedi ki:

    Güzel bilgiler icin tesekkürler emeginize saglik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir