Kserozis Cilt Kuruluğu Neden olur, Nasıl Giderilir ?

Cilt kuruluğu kserozis bu terimin ne anlama geldiğini, rahatsızlıktan muzdarip olanlar çok iyi bilirler. Belki de birçoğunuz bu kelimeyi ilk defa duyuyorsunuz. 

Kseroz özellikle soğuk kış aylarında semptomları genç veya yaşlıları ilgilendiren çok kuru cildi tanımlamak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu, cildinizin dış tabakasında nem olmadığında oluşmaktadır.Bu yazımız da size evde kurumuş cildin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatmaya çalışacağım. Haliyle geleneksel tıpla ilgili kürlerim yer alacağı gibi daha çok ilgili araçları anlatacağım ve ayrıca önlenmesi için bazı ipuçları vereceğim. 

Ben bir hekim yada lokman hekim değilim sadece deneyimlerle yaşadığım, araştırdığım yada canlı örneklerini gördüğüm bilgilerle size yardımım dokunması için bu yazıyı yazma gereksinimi duydum.

En başta bu cilt kuruması rahatsızlığının geçici bir sorun olduğunu söylemeliyim. Evet kserozis illet bir rahatsızlık olabilir hatta psikolojiyi bozacak şekilde bile seyir etmektedir.

Peki rahatsızlığın ana belirtilerine gelirsek ;

kserozis

Cilt Kuruluğu Nasıl Olur
Başlıca Nedenleri

Bu nedenlerden herhangi biri cildimiz için gerçek bir düşman olabilir, sadece onu nem veren ve kurutucu maddeden yoksun bırakmakla kalmaz, kserozis tedavi edilmezse, kanama, çatlak ve pullu cilt gibi daha ciddi sorunları tetikleyebilir. Ayrıca atopik dermatite (egzama) veya enfeksiyonlara dahi yol açabilir.

Cilt Kuruluğu Nasıl Giderilir

Çoğu durumda, kserozis yaşam tarzı değişikliklerine ve doktor reçetesi ile verilen ilaçlar ile iyi yanıt verebilir. Kimyasal bileşimler yerine doğal bileşimler ile bu illet rahatsızlığın tedavisi veya septomları hafifletebilmektedir.
Amacımız zaten nemi korumak öyle değil mi ? 🙂
Gelelim nemlendirme aşamalarına, ama unutmamak gerek biz Türkler’de genelde sabır diye bir şey olmadığından ilk kullanımda hemen bir etki beklemekteyiz.

İnan bana sabırla başaracağız.

Gliserin

Mükemmel bir nemlendirici olan gliserin, dışarıdan nemi çeker ve cildin derin katmanlarına ilettiği gibi epidermiste koruyucu bir tabaka oluşturan bir yumuşatıcıdır. Bu, uzun süre cildin sulu kalmasını sağlar. 2002 yılında, bilim adamları, gliserolün bulunduğu kremlerin susuz cilt için en iyi çareler olduğunu kanıtladı.

Uygulaması çok kolay sorunlu bölgelere günde 2 yada 3 kez uygulamak.
1 saat bekletilip. Ilık su ile yağlı bölgeleri yıkamak hepsi bu kadar.
İsterseniz gliserin bazlı vücut sabunu da kullanabilirsiniz

Hindistan Cevizi Yağı

Her derde deva gibi bu egzotik meyve bu rahatsızlık için popülerdir kendileri. Ciltteki nem kaybını telafi edebilecek yeterli miktarda yağ asidi içerir. Hindistan cevizi yağı ayrıca epidermisteki nemi muhafaza etmenize yardımcı olduğu gibi E vitamini içermektedir.Yine geçmişe dönersek 2004 yılında, bu bilim adamları bu doğal ürünün kusursuz ve etkili bir nemlendirici olarak işlev gördüğünü kanıtladıkları gibi, 2016 yılında, yine başka bir çalışmada hindistan cevizi yağında bulunan doymuş yağ asitlerinin cildin koruyucu fonksiyonlarını artırdığı bildirilmektedir. Tabi daha bitmedi 2018 yılında, bilim adamları hindistan cevizi yağının antienflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve vücut bakımında kullanımını doğruladılar.

Hindistan cevizi yağını ısıtın ve banyo yapmadan önce cildinize sürün. Dikkatlice masaj yapın, böylece derinliklerine daha iyi nüfuz etmiş olacak. 

10 dakika bekletip, sonra banyo yapınız. 
İşlemi günde bir kez yapıyoruz.

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi kuru ve ölü cilt hücrelerinin mücadelesine yardımcı olan doğal bir temizleyici ve peeling maddesidir. Ayrıca, içerdiği protein nem kaybını önlemeye yardımcı olur ve cilde uygun nemlendirme sağlar. Yulaf lapası ayrıca tahriş olmuş epidermiyi yatıştırır. Amerikalı bilim adamları, 2009 yılında, yulaf ezmesinin kuruluğa karşı koruyucu bir bariyer sağlamak için cilde tutturulmuş birkaç bileşen içerdiğini keşfetti. 2014 yılında bilim adamları, öğütülmüş yulaf tanelerinin dehidrasyonun azaltılmasına yardımcı olan bir nemlendirici içerdiğini ispatladılar.

1 kase yulaf ezmesi ve  birkaç damla lavanta yağı damlatıp iyice karıştırın. 
Sorunlu bölgelerinize masaj yaparak uygulayın. 15 dakika bekleyin.
Ilık su ile duş alın.
Haftada bir veya iki kez tekrarlayın.

Elma Sirkesi

İç dış yıkama özelliğine sahip eşsiz bir sirkedir kendileri 🙂 ama doğal olması çok ama çok önemlidir. Elma sirkesi kuruluğu azaltmak için cildin pH değerini dengelemeye yardımcı olduğu gibi, ayrıca vücudun sağlıklı
ciltler için çok önemli olan toksinlerden kurtulmasına yardımcı olmaktadır.

İster elma sirkesini suyla karıştırarak bir pamuk yardımıyla sorunlu bölgelerinize sürebilirsiniz. İsterseniz de banyo sonrası en son durulanma suyuna ekleyerek kullanabilirsiniz.
Günde 2 defa uygulayınız.
Bir bardak suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek karıştırın ve için bu içeceği günde 2 kez içiniz.

Avakado

Bu meyve kurutulmuş epidermisin beslenmesi için çok faydalı olacaktır. Avokado , susuz kalmış cildi mükemmel şekilde yumuşatır ve nemlendirir.
İçindeki yağ asitleri, nem kaybını telafi etmek için deriye kolayca nüfuz eder. A ve E vitaminlerinin yüksek içeriği, cildin pürüzsüz ve ipeksi hale gelmesine yardımcı olacaktır. Yine tarihte bir gün 2018 yılında bu bilim adamları yaptıkları bir çalışmaya göre, avokado yağının kuru, hasar görmüş ve çatlamış cildi beslemenin mükemmel bir yolu olduğu kanıtlamışlardır.

Pürüzsüz bir doku elde edinceye kadar 2-3 olgun meyveleri bir çatalla ezin.
Karışıma bal ekleyin karıştırın.
Karışımı cilde uygulayın ve 20-30 dakika bekletin.
Ardından, yıkayın.
Haftada 2 ila 3 kez tekrarlayın.
Diyetinize avokado da dahil edebilirsiniz.

Aloe Vera

Kserozis’e karşı savaş ilan etmek için, değerli maddelerden biri olan aloe vera’yı kullanabilirsiniz. Aloe vera bu işin piri olduğu kadar da kserozis için olmazsa olmazıdır. Mükemmel bir doğal nemlendirici olduğu gibi cildi yumuşaklaştırıp pammmmuk gibi yapar 🙂 ve elastikiyetini arttırır. Ayrıca, epidermisteki asit-baz dengesini de sağlar. Yine bir gün bu bilim amcaları 2003 yılında, aloe vera jelinin susuz cilt semptomlarına uyduğunu kanıtladılar. Bu koltuk altı gibi kokan dikenli kanatları arasında adeta doğa ananın bize armağanı olan jeli nası uygulayacaksınız.

Aloe veranın yapraklarından jeli çıkarın ve sorunlu bölgelerinize sürün.
Jeli dermisin derin katmanlarına nüfuz etmesine yardımcı olmak için 10 dakika yavaş yavaş masaj yaparak uygulayın.
30 dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayın.
İşlemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Bal

Doğal bir nemlendirici olduğu kadar antioksidan ve antimikrobiyal etkisi ile ünlüdür. Tüm bu nitelikler, epidermisin kuruluğu ile mücadelede mükemmel bir araçtır. Bal , ciltteki nemi hapsetmeye yardımcı olur, böylece kuruluğu azaltır ve çok yumuşak hale getirir. Sizlere tarihte bir gün yaşatayım yine 🙂 2012 yılında, bilim adamları balın dehidratasyon dahil çeşitli cilt hastalıklarının
tedavisinde faydalı olabileceğini keşfettiler.

Sorunlu bölgelerinize yada mümkünse yardımcı olabilecek birisi var ise tüm vücudunuza daireler şeklinde nazikçe masaj yaparak uygulanması gereklidir.
10 dakika bekliyoruz,  Küvetiniz var ise ılık su içinde bal dağılana kadar bekliyoruz.Havuz imkanınız varsa o da olabilir. Amaç su içinde balın daha iyi dağılarak nüfuz etmesi.

İkinci yöntem ise bal ve gliserini eşit oranlarda karıştırın. Karışımı sorunlu bölgelerinize yada mümkünse yardımcı olabilecek birisi var ise tüm vücudunuza daireler şeklinde nazikçe masaj yaparak uygulanması gereklidir.
10 dakika bekleyiniz.
Ilık su ile duş alınız.
Bunu günde 1-2 kez tekrarlayınız.

Balın yöntemleri bitmez eee arılar bizim için çalışmışlar o kadar onlar üşenmiyor bizde üşenmeyeceğiz 🙂

Aynı miktarda bal, bal mumu ve zeytinyağını birleştirip karıştıralım.
Önce balmumunu biraz ezmeniz gerekli, sonra kalan bileşenleri ekleyin.
Karışımı serin bir yerde bir kapta saklayın. Sorunlu bölgelerinize yada mümkünse yardımcı olabilecek birisi var ise tüm vücudunuza daireler şeklinde nazikçe masaj yaparak uygulanması gereklidir.
ve günün geri kalanında cildinizde bırakın.
Günde bir kez tekrarlayın.

Faydalı İpuçları ve Püf Noktaları

Sıcak banyodan kaçının
Eğer kserozis hastasıysanız, ne kadar rahatlatıcı olursa olsun sıcak banyolardan tamamen kaçınmanız gerekir. Aslında, bu tür banyoların uzun süreli kullanımı kserozun ortaya çıkması için ekstra bir neden olabilir. Sıcak su, cildinizi kurutup kuru ve kaşıntılı hale getirerek zarar verebilir. Yalnızca soğuk yada ılık banyo almanız gerekmektedir.

Nemlendirici cihazı kullanın
Nem düşük kaldığında cildimiz kuruluğa daha yatkındır. Merkezi ısıtma, havayı sıcak ve kuru hale getirdiğinden, bu sorun uzun kış aylarında sık görülür. Havayı daha konforlu hale getirmek ve cildinizin nemi muhafaza etmesine yardımcı olmak için bir nemlendirici satın alın. Nem seviyesini tercihen % 45 ile % 55 arasında ayarlamak, bu cildin kurumasını önleyecektir. Nemlendiriciniz yok ise, odadaki nem seviyesini arttırmak için her odaya bir su kabı koymanızı öneririm.

Kserozis semptomlarını tetiklememek ve bu hastalığı mümkün olan en kısa sürede iyileştirmek için

Doktorunuzdan yardım alarak Riboflavin, selenyum ve çinkonun yanı sıra A, B6, C, E ve A vitaminleri içeren cilt bakım ürünlerini seçin.

Çoğu zaman, özellikle kışın yağ bazlı nemlendirici losyonlar kullanın.

Nadiren güneş ışığına maruz kalırsanız, nem kaybetmemek için cildinize güneş kremi uygulamadan dışarı çıkmayın.

Cildinizin için rahat kumaşları seçin. Örneğin, pamuk ve ipek, epiderminizin nefes almasını sağlar.

Kuru cilt kaşıntılı ise, bu bölgelere soğuk kompres uygulayın.

Boya, parfüm ve alkol içermeyen yumuşak temizleyiciler kullanın.

Kuru ciltte sabun kullanımını sınırlayın ve yağlı ve yumuşak bir sabun seçin.

Bol su için, çünkü epidermis çok fazla neme ihtiyaç duyar, kuru cilt dehidratasyon belirtisidir.

Cildinizin sağlıklı ve elastik olmasına yardımcı olduklarından, omega-3 yağ asitlerini içeren diyetlerinize dahil edin.

susuz_çiçek

Benim söyleyeceklerim bu kadar sabırla yukarıda belirtmiş olduklarımı uygularsanız cildinizin pürüzsüz, yumuşak ve yeterince nemli kalmasına
yardımcı olmuş olacağınız gibi neme doymuş olan cildin sizi gençlik ve güzelliği ile uzun süre memnun edeceğini unutmayın.

Yukarıda ki çiçeğe su verilmediğinden dolayı sonucu görüyorsunuz. Yeri geliyor bir saksı çiçeği kendimizden daha fazla umursuyoruz.
Kendimizin kıymetini bilelim.

Sağlıcakla kalın… 🙂

🦉Nasıl Buldun ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Şunlar da hoşuna gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir