Kişniş Otunun Faydaları Mısırdan Günümüze Kadar Serüveni

Tıbbi amaçlar için, kişniş çok eski zamanlardan bu yana kullanılmaktadır. Hatta, kişniş otunun faydaları yanısıra kişniş tohumu faydaları bilinmektedir. Peki bu harika tohum günümüze nasıl geldi. Arkeologların Mısır Çocuk kral olan Firavun Tutankhamun mezarından, kişniş tohumu kalıntıları bulunmasıyla serüven başladı. Özellikle, General Pliny Kişnişin faydalarını ve nerelerde kullanılacağını iyi bilmektedir. Hatta yazılarında bunlardan bahsetmiştir. Mesela, bal ve kişniş tohumu ile hazırlamış olduğu karışımı yanıklar ve hastalıklı testislerin tedavisinde kullanıldığını, ayrıca, bu karışımın içine anne sütü eklendiğinde göz hastalığını iyileştirebileceğini belirtmiştir. Ayrıca, yazılarında Mısır’da tohumların yılan ısırığı için panzehir olarak hazırlandığını yazmıştır. Bunların yanında, İsrail halkının Mısır topraklarında çektiği acıların anısına Yahudilerin Paskalya Bayramı zamanında yemeleri gereken acı bitkilerden birisi olmuştur.

Geçmişten günümüze geçecek olursak, farklı bir aroma ve kokusu sayesinde yemeklerde, hatta tuzlu hamur işlerinde kullanılmasına rağmen  parfümeri ve alkollü içecekler imalatında da kullanılmaktadır. Üstelik, tohumları uçucu yağlar açısından zengin olmakla birlikte içeriğinde bulunan A, C vitaminleri, azotlu maddeler, nişasta, şeker ve mineral elementler içermektedir. Bu elemenentlerden dolayı ilaç endüstrisi sindirim problemleri, gastrit, mide ülseri ve duodenum ülseri gibi rahatsızlıkları gidermek adına bitkisel preparatların hazırlanmasında kullanmaktadır. Kişnişin başlıca etkisi sindirim ve idrar sistemi üzerine olmasının yanında da ruh halini iyileştirir, depresyonla mücadeleye yardımcı olabilmektedir.

Mesela, merheme kişniş yağı eklendiğinde bu karışım romatizmal ağrıların tedavisi için kullanılmaktadır. Özellikle, Antik Mısır’da, hipokratın yazdığı gibi saygı değer bir ilaç kişniş, bizlere daha nasıl faydaları varmış göz atalım.

tutankhamun-mezarından-kişnişin-tohumu-çıktı

Kişniş, bağışıklık güçlendirici, antikanser, antiinflamatuar ve nöroprotektif etkiler gösteren antioksidanlarla doludur.

Kişniş Otunun Faydaları Nelerdir ?

Kalp Sağlığı;
Kişniş
 otunun faydaları arasında harika bir kalp dostu olmasıdır. Adeta, bir idrar söktürücü gibi davranarak bedenden fazla sodyum ve suyu atmasına yardımcı olur. Bunların yanında, kan basıncını düşürmekte ve kalp sağlığına yardımcı olmaktadır. Hatta, LDL (kötü kolestrol) düşürdüğü gibi de, HDL (iyi kolestrol) artırarak kalp dostu bir sebze olduğunu göstermektedir.

Sindirim ve Bağırsak Sağlığı;
Kişnişin
yine bir dost olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle, bağırsak dostu bu nimet, şişkinlik ve bağırsak rahatsızlığı gibi sindirim semptomlarını azaltabilmektedir. Ayrıca, bazı kişilerin yani bünyeye bağlı olmakla birlikte iştahını artırabilir.

Kişniş Otunun Faydaları ve Afrodizyak Etkisi

Kişnişin doğal bir afrodizyak olmasından dolayı, libidonun yükselmesini sağlamaktadır. Özellikle, Eski Mısır halkı uyarıcı ve meniyi artırmak adına şaraba kişniş eklerlermiş. 

Acaba;

Bu ilginç mısır duvar resimleri kişnişten sonra mı oldu ? 

Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi olan Kleopatra her şeyi kişnişe mi borçlu?

Cilt Sorunlarına Devadır;
Üstelik, aş otu, dermatit gibi hafif döküntüler ve yaşlanma karşıtı (anti aging) dahil, birçok cilt sorununa karşın içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir.

Bağışıklığı Güçlendirir;
Hücresel hasarı önleyen antioksidanlar bakımından zengin olan bu sebze, vücudumuzda ki iltihaplar ile mücadele eder. Bağışıklık dostu bu yiyeceği mutfağınızdan eksik etmeyiniz.

Beyin Sağlığını Korur;
Parkinson veya Alzheimer gibi birçok beyin rahatsızlığı beyinin iltihaplanması ile ilişkilidir. Üstelik, kişnişin içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde beyin iltihabını en aza indirgemektedir. Bunun yanında da, hafızayı geliştirir ve anksiyete semptomlarını azaltma konusunda  da yardımcı bir besin kaynağıdır.

Enfeksiyonlarla Savaşır;
Özellikle, kişnişin içeriğinde bulunan bileşik Dodecenal, gıda zehirlenmesi ve Salmonella rahatsızlığından dolayı ortaya çıkan patojenlerle savaşmaya yardımcı olmaktadır.

Kişnişi İhmal Etmeyin...Sağlıcakla kalın...

Bizi takip edin ve yorum yapmayı ihmal etmezseniz seviniriz.

BLOGARAJ

🦉Nasıl Buldun ?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0

Şunlar da hoşuna gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir